In veertig dagen toeleven naar Pasen
Het verhaal dat tijdens The Passion ieder jaar op televisie wordt uitgezonden – de laatste dagen van Jezus - staat in kerken centraal tijdens Pasen. Dat begint al met de veertigdagentijd die aan Pasen voorafgaat. Om ook mensen zonder een kerkelijke achtergrond een idee te geven wat er in kerken wordt gevierd, waarom en hoe, noemen we hier de belangrijkste momenten.
De Veertigdagentijd
De eerste dag van de Veertigdagentijd valt op Aswoensdag. Dan worden de mensen in de kerk opgeroepen om zich tot Pasen te gaan bezinnen op hun leven: Hoe leef je en kan dat anders? Kun je jouw leven zó inrichten dat het van de wereld een prettigere plek maakt, ook voor die mensen voor wie het bestaan vaak een strijd is? Tijdens de viering krijgen mensen een ‘askruisje’: stof was je ooit en stof zul je straks ook weer worden. Maak jezelf niet te belangrijk, neem jezelf niet te absoluut, maar ook: Maak iets goeds van de dagen die jouw leven zal tellen!
Vasten
Veel kerkgangers doen in die veertig dagen voor Pasen aan een vorm van vasten: even niet snoepen, geen alcohol drinken of afzien van vlees. Alleen de zondag blijft een feestdag, even een adempauze en dus een dag waarop niet wordt gevast. Het vasten is meer dan zomaar een jaarlijks terugkerende ‘challenge’. De inspiratie om een aantal weken achter elkaar serieus na te denken over wie je bent en wat je doet en waarom, halen christenen uit hun geloof in God, uit Jezus die zijn Zoon wordt genoemd en uit dat belangrijkste gebod uit de bijbel: ‘Heb de mensen om je heen net zo lief als God en houd van hen even veel als van jezelf.’ Geloven is niet voor niets een werkwoord. Wat je zegt, is pas wat waard als je ook iets ermee doet.
Stille Week
Tijdens de week die voorafgaat aan Pasen komt het hele verhaal van The Passion in veel kerken, stukje bij beetje, in meerdere kerkdiensten aan bod. Op Palmpasen, de zondag waarmee deze week begint, wordt stilgestaan bij de intocht in Jeruzalem. Jezus wordt op dat moment nog als een held onthaald. Mensen hebben gehoord over de vele wonderen die hij heeft gedaan en verwachten veel van hem.
In de daaropvolgende kerkdiensten lezen kerkgangers met elkaar de verhalen waarin die feestelijke stemming langzaam omslaat. Een van zijn leerlingen verraadt Jezus en hij krijgt de doodstraf door kruisiging.
Pasen
Met Pasen, tot slot, vieren de kerken dat die dood niet definitief het einde betekent. In christelijke woorden gezegd: God houdt te veel van mensen om hen voorgoed verloren te laten gaan in allerlei ellende. Er is nog altijd hoop op een betere toekomst, als er maar genoeg mensen bereid zijn om daarin te blijven geloven.
Foto van Kruis in Zeist: Remko Modderkolk, met dank aan KRO-NCRV
Wil je graag persoonlijke verhalen lezen hoe mensen op weg gaan naar Pasen & Passion?
Kijk dan op: The Passion - Slotstad